Cugetări · Experiențe

Trenul amintirilor. Întâlnirea cu absolvenții 2023. Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, Orhei

cuvânt rostit la 4 februarie 2023

Literele se uită cu mirare la dorul ce se perindă, cu fermitate, prin încercările de a forma cuvinte, propoziții, fraze, recunoștințe, iubiri. Dorul…el a venit să ne spună ceva.

Din dorința de a spune multe, rog verbul să fie simplu, clar și cuminte. Îmbrăcat în veșmintele sincerității.

Mă întorc astăzi, aici, ca în sfânta și curata casă a bunicilor din sat, acolo unde, vorba poetului, s-a născut veșnicia. În neprihănirea copilăriei, toate erau adevărate și mă chemau la viață și la cunoaștere. Chiar dacă bunica nu era demult în casa din sat, ci în casa Tatălui Ceresc, eu o găseam în fiecare trandafir, în mirosul de busuioc al casei, în covoarele ei, țesute cu firele răbdării și ale jertfirii de sine. Acolo … în acea grădină mare cu flori, sufletul meu de copil era numai lumină. Freamăt. Frumusețe. Acolo am simțit pentru prima dată cât de profundă poate fi dăruirea, truda și smerenia.

Iubiți profesori,

Mă veți întreba: dar, din ce motiv ne povestești acestea?

Pentru că, fiecare dintre dumneavoastră, ați sădit în pământul ființei mele cele mai frumoase și mai adevărate flori pe care ați avut a le dărui. Și acum, din sufletele elevilor dvs răsar trandafirii albi ai tinereții, de unde continuă cunoașterea și aflarea dragostei întru Domnul.

Cu alte cuvinte, fără dăruirea sfântă a profesorului pe altarul Educației, în sufletul umanității nu ar răsări florile vieții și nu ar rodi copacii nemuririi.

Harul profesorului veghează asupra devenirii noastre. Ne călăuzește. Ne mișcă. Este lucrător. Ne îndeamnă să mergem pe un drum al deplinătății în virtute, în credință, în atitudine, în cunoaștere a Adevărului, care ne va face liberi, cunoscându-l, precum ne învață Sf. Apostol și Evanghelist Ioan. Și atunci, toate izbânzile, ne vor fi încununate cu rost.

Sociologul român, Ernest Bernea, în cartea sa „Studii de pedagogie”, relatează că: „Educația are mult de lucru în adâncimi. Există o ființă ascunsă în fiecare dintre noi: țesătura măiastră, intimă, cântecul vibrant și delicat, unde se găsesc forțele creatoare, izvoarele care ne adapă ființa.” Ce fel de adâncimi? „În adâncimile persoanei, în trezvia conștiinței faptului că învățarea trebuie să răspundă unor rosturi; iată de unde ar putea începe o educație temeinică.”

Mă închin cu recunoștință profesorilor din cadrul L. T. „I.L.Caragiale”, care au știut cu măiestrie să apere taina educației: aceea că, omul în devenire este, în primul rând, o persoană, cu daruri și harisme sădite de Creator în sufletul fiecăruia, care trebuie ajutate a fi descoperite, iubite, îngrijite și dăruite spre folosul aproapelui noastru, a comunității.

Fizică, Matematică, biologie, istorie, chimie, limbă și lit română, literatură universală, educație civică, … dar, mai mult decât atât… Atitudine, Fel de a fi, Răbdare, Iubire, Muncă… Iată comorile ce le dăruiți cu generozitate… Atâtor generații. Atâtor cugete și suflete.

Vă doresc cu adevărat să rămâneți întru dragostea și mila lui Dumnezeu; în pace și unire alături de familiile dvs; în iubire frățească cu colegii de muncă… Și, cu siguranță, în stropul de lumină și amintirile senine ale discipolilor dvs.

Acest buchet, din cuvintele ce au binevoit să mă ajute, cu cei mai albi trandafiri pe care-i port în suflet, vi-i dăruiesc vouă, cu închinăciune, iubiți profesori!

Fotografii valoroase pentru aduceri aminte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s