Cugetări

Liniștea ne va ghida

„Silabele mi se strâng în piept
Străine, fără să mă-ntrebe, 
Neiertătoare și superbe,
Nu mă mai mir. 
Ascult, aștept.”
Ana Blandiana 

Liniștea este acea foaie albă din noi, care așteaptă a fi scrisă, însă se mulțumește, în mod special, cu albul. Uneori, simțim că poemul tăcerii este cel mai odihnitor, sincer, proaspăt. Simțim că, alte căutări sunt zadarnice și doar tihna ne poate odihni. Liniștea cuvintelor… Nu mă refer nicidecum la resemnări, ci mai degrabă la versurile care se nasc pentru a ne învăța tăcerea, curatul, moderația.

Să privești albul foii și să nu mai vrei nimic. Să fii în liniște. Să fii încredințat. Să nu te tulburi. Să nu te grăbești. Să nu te risipești zadarnic. Să nu strivești sub privirile repezite: adâncimea, simplitatea și înalturile. Să fii cu grijă față de liniștea ta și față de spațiul altor oameni, respectându-le libertatea. Darul nostru, pe care nu prea știm cum să-l folosim… Să prețuiești nectarul tainelor din inimă și cuget.

Nicolae Iorga ne învață așa: „Tăcerea are glasurile ei de înțelepciune: ascult-o!” Îmi odihnesc aripile la vorbele lui și mă așez la confidențe cu liniștea. Dar, în câteva momente aud gălăgia din mine. Tumultul zilei, vâltoarea ambițiilor, maratonul după cunoștințe. Multe vrea mintea noastră, și multe ne sunt patimele. Liniștea curăță. Ne aduce în largurile siguranței. Ne acoperă cu albul ei.

Această tihnă, este indicator că suntem în acord cu propria ființă, cu felurile naturale de a fi, a avea o funcționare optimă a psihismului. Iar, când ne auzim vocea lăuntrică, auzim și întreaga lume în armonia ei. Oglinda este curată. Vedem limpede. 

Nimic din ce nu-i clădit din rodul dragostei, nu înflorește. Unde nu-i iubire, nu-i liniște. Respiră. Suntem susținuți de Creator, de viață, de înflorirea ghioceilor, de ivirea soarelui, de brațele părintești, de zâmbetele copiilor, de rădăcinile stejarilor. Fiecare zi este o șansă spre desăvârșire. Spre curat. Spre acea liniște, precum dragostea, care nu cade niciodată. Ascultă foaia albă din tine. Las-o curată, ea știe să te ghideze. Sus și în liniște să avem inimile, prieteni!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s