Experiențe

Început de studenție

Vara aceasta a fost despre admitere la universitate și despre stările pe care le-am trăit în acest proces. Ce pot să spun ? A fost provocator, pe alocuri dificil și suficient de solicitant. Acum, sunt studentă la UAIC, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, specializarea Psihologie. Însă, acest text nu-i deloc despre alegeri. E despre drumul pe care l-am făcut până aici.

Las aici 3 sugestii pentru absolvenți, în perioada admiterii (bazate pe propria experiență, trăite deci) :

1. Nu vă grăbiți să luați decizii.

Luați decizii conștiente, asumate, bine calculate. Și, cel mai important – ale voastre. Doar tu poți decide cu adevărat ce este potrivit. Dacă nu știi ce să faci, nu fă nimic pentru un timp. Prioritizează-ți scopurile – vrei să îți spună toți din jur ce bravo ești?, sau vrei să te bucuri din plin de universitate, de facultate, de perspectivă, de anii tăi de studenție ?

După absolvirea liceului nu știam ce îmi doresc cu adevărat. Sau, mai bine zis – știam, dar nu eram sigură. Și nu am mers îndată la facultate cu dubii și neregăsiri de sine. Mi-am luat un an în care am încercat altceva, am lucrat. Și nu regret nici o secundă această decizie. Mulți mă întrebau – Cum așa, să pierzi un an ? – Nu am pierdut nici o zi din acest an, din contra: mi-am confirmat convingerile despre viitoarea alegere profesională, am acumulat experiență, am cunoscut oameni buni și interesanți, am învățat lucruri noi, mi-am asumat responsabilități.

2. Fiți răbdători. Știu că nu e simplu.

Cred că, cel mai dificil a fost să am răbdare. Daaa, de foarte multă răbdare o să ai nevoie atunci când aștepți listele, când aștepți următorul tur, redistribuirile, repartizarea locului în cămin.

3. Aveți încredere în ce se întâmplă.

Și, cea mai mare lecție, pe care mi-o confirmă fiecare situație – să am încredere, să las lucrurile să se întâmple, să nu forțez.

Mă simt inspirată și entuziasmată. Doar gândul că îmi voi începe studiile îmi dă putere și curaj.

Să vedem, Iașule, cum va fi povestea noastră…

Și încă ceva, luptați, chiar luptați pentru visurile voastre! Știu că sună banal. Dar, aveți tupeu, îndrăzniți, bateți la fiecare ușă, întrebați, fiți insistenți, permiteți-vă să greșiți, fiți încrezuți, aveți răbdare, aveți credință. Și studenția va începe! Frumos va începe! A mea deja a început … Ce bine!

Mulțumesc oamenilor care au fost alături în acest proces. Ei știu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s